Asiatisk film er fuld af film, der skal ses. I det land, hvor solen står op, har japanske filmskabere produceret nogle store hits. Denne artikel er langt fra en liste over alle succeser inden for japansk kultur, men forsøger i stedet at opstille en liste over de bedste japanske film, for ikke at tale om animationsfilm.
I denne artikel vil vi se på de 10 mest populære japanske film, som du absolut skal se!
10) Rashōmon

Blandt de film, der tilbydes, er Rashōmon, en japansk film fra 1950 instrueret af Akira Kurosawa. Dette drama, der er baseret på Ryūnosuke Akutagawas noveller, fortæller historien om en forbrydelse: mordet på en samurai i Japan. Mere specifikt undersøger den de forskellige vidnesbyrd om denne begivenhed.
En skovhugger opdager liget, og retssagen begynder. En bandit tilstår forbrydelsen, indtil den afdødes kone siger, at hun har dræbt sin mand. Så siger den døde samurai gennem et medium, at han begik selvmord. Til sidst ændrer skovhuggeren sin historie og siger, at han var vidne til scenen.
Rashōmon er en stor klassiker inden for japansk filmkultur og skildrer på glimrende vis virkningerne af en alvorlig begivenhed. Den har endda sit navn fra det faktum, at flere mennesker beskriver den samme begivenhed på forskellige måder: Rashōmon-effekten.
9) Ran

Blandt de første film, der skal nævnes, er Ran, en anden titel fra Akira Kurosawas filmografi, der blev udgivet i 1985. Denne film blander drama og action i en hjerteskærende familiehistorie.
Historien foregår i det 16. århundredes Japan, hvor en far beslutter sig for at gå på pension og dele sin ejendom mellem sine tre sønner. Den deling, som faderen har planlagt, er ikke til alles behag og splitter familien dramatisk.
I denne dramatiske familiehistorie er hver enkelt person drevet af sin egen tro og sine egne sociale og kulturelle præstationer. Filmen handler således om generationskløften og dens konsekvenser for familien.
Denne anden film af Akira Kurosawa er også forankret i japansk kultur og repræsenterer det traditionelle Japan, især gennem karakterernes tøjstil (f.eks. japanske kimonoer).
8) Tōkyō monogatari

Tōkyō monogatari, en dramatisk film, der blev udgivet i 1953, og som er instrueret af Yasujîro Ozu, beskæftiger sig også realistisk med familiehistorie og forskelle mellem generationerne. I dette drama fortæller instruktøren historien om et ældre ægtepar, der besøger deres børn efter en lang rejse til Japan.
Deres børn byder dem velkommen til Tokyo, men da de har for travlt med deres daglige liv og opgaver, mister de hurtigt interessen for deres forældre, som endog bliver en plage.
Japansk historie og kultur lægger en næsten hellig vægt på de ældre, på forældrene. Det er børnenes ansvar at tage sig af dem, når de bliver gamle. Filmen fordømmer den ændring af dette hierarki, som finder sted i Japan gennem generationerne. Respekten for de ældre i det japanske samfund er et tema, der ofte går igen i japansk kunst.
7) Hana-Bi

Instruktøren Takeshi Kitano skabte filmen Hana-bi, der blev udgivet i 1997, hvor instruktøren udforsker temaer som venskab og familie samt ansvar og uretfærdighed og hvordan man håndterer dem. Da hans partner bliver lammet efter et skyderi, tager politiinspektøren, der spiller hovedrollen i filmen, fri fra arbejde for at passe sin alvorligt syge kone.
Så han begår et røveri for at betale sin gæld og tage sin kone med på en sidste rejse rundt i Japan. Japans forskellige vidundere fremkaldes i dette drama på baggrund af ægtefællernes hengivenhed. Filmen Hana-bi blev godt modtaget af kritikerne og vandt Takeshi Kitano den gyldne løve.
6) Nobody Knows

Nobody Knows er en japansk dramafilm, der udkom første gang i 2004, instrueret af Hirokazu Kore-eda. Filmen handler om en enlig mor, et tema, der ikke ofte behandles i japansk film. Denne enlige mor til fire børn fra forskellige fædre virker meget forgængelig.
Hendes børn tager sig af sig selv, mens hun arbejder. Men en dag tager hun af sted med en elsker og kommer aldrig tilbage. Børnene må klare sig selv.
Filmen er inspireret af den sande historie om fire forladte børn, der blev fundet efter ni måneder i en japansk lejlighed (hvoraf det yngste barn var dødt), og den fordømmer moderens manglende omsorg. Den placerer kvinden i en position som en almægtig mor og minder hende om hendes rolle og hendes sociale og kulturelle ansvar, især i den japanske kultur.
5) Audition

Gys og gyserfilm er en stor del af japansk film. Og mere generelt har japanske gyserfilm en stor plads i filmverdenen. Med filmen Audition placerer instruktøren Takashi Miike sig selv i gyserens verden, men også i thriller- og dramaverdenen. I denne film fra 1999 forsøger en enkeproducent at gifte sig igen efter råd fra en ven.
Han møder en ung kvinde, og de har et godt forhold, indtil han en dag kommer hjem til hende og finder hende liggende i mørket. Han bliver derefter trukket ind i en blodig spiral af stigende rædsel. Takashi Miikes film blander genrer og er stadig en reference i japansk og mere generelt asiatisk gyserfilm.
4) Ring

Ring er en japansk gyserfilm og er en af de mest genudgivne film (første film i en serie), instrueret af Hideo Nakata i 1998, som skabte en ny bølge i biograferne. Den er baseret på romanen af samme navn af Kōji Suzuki. Ring er en af de vigtigste film inden for japansk gyserfilm. Historien handler om et videobånd, der er forbandet.
Efter at karakteren (oprindeligt en gymnasieelev) har set båndet, ringer telefonen og meddeler, at hun vil dø om syv dage, hvis hun ikke kan vise båndet til nogen anden i den periode.
Det er en ung pige, der udfører dommen, og som kommer til live, når hun kommer frem fra tv-skærmen (klædt i en traditionel yukata, en natkjole) i en meget mangaagtig stil. Det er det fantastiske, men også det paranormale og overnaturlige, der optræder i japanske gyserfilm.
Pigen vil give anledning til mange tilpasninger. Vi finder hende i Ring Virus (Kim Dong-bin, 1999), The Ring (Gore Verbinski, 2002) og i en sidste film: The Circle 2 (Hideo Nakata, 2005).
3) Godzilla

Blandt de store film er Ishirô Hondas film fra 1954 den første i en lang række af remakes gennem tiderne, som stadig fortsætter i dag med nye film. I denne science fiction-actionfilm stiger en dinosaur op fra havets dybder til overfladen efter en atomeksplosion. Den dukker efterhånden op i filmen og forårsager massakrer mange steder, bl.a. i Tokyo.
Dette monster kan repræsentere farerne ved atomkraft og ødelægge den civilisation, der opstår. Blandt de filmiske referencer er Godzilla en af de bedste film.
Den har i hvert fald sat sit præg på filmhistorien. At se den originale film før alle dens remakes giver en helt ny dybde til de væsner, der har været Godzilla gennem tiderne og har været en succes i biografen.
2) Battle Royale

Den japanske instruktør Kinji Fukasatu bragte Battle Royale på film i 2000. Allerede fra de første visninger var filmskaberen en stor succes. Denne japanske film er en filmatisering af en bog af samme navn af forfatteren Kōshun Takami.
I genren action og ventetid fortæller denne film historien om unge teenagere i nutidens Japan og endda i fremtiden. De unge er portrætteret i overensstemmelse med den aktuelle japanske mode og er ulydige og voldelige.
Det er aftalt, at der hvert år trækkes lod om en klasse, der skal på en tur til et isoleret sted. Eleverne har tre dage til at dræbe hinanden, ellers vil de halskæder, de har fået, eksplodere og dræbe dem.
I denne film er uddannelse kernen i historien, og filmens plakat viser et klassebillede. Uddannelse er en meget vigtig værdi i den japanske kultur, og denne film er en voldsom påmindelse om det.
1) De syv samuraier

Den bedste japanske film i denne artikel, eller i hvert fald den film, der har haft størst indflydelse på den syvende kunst, er uden tvivl De syv samuraier. Denne film fra 1954 er nok den mest kendte af Akira Kurosawa (Rashōmon, Ran).
De syv samuraier er kendt i hele den vestlige verden (trailer og tilpassede undertekster) og fortæller historien om en gruppe samuraier, der bliver rekrutteret af en bonde i middelalderens Japan til at bekæmpe banditter på landet.
Den fremkalder temaer om individet og det fælles bedste, men også om ansvaret for at tage vare på sine egne. Filmen var meget vellykket og fortsætter med at påvirke filmverdenen i dag, idet den endda bliver sendt på tv og inspirerer mange mangaer og andre produkter, f.eks. traditionelt japansk tøj.
—-
Japansk film byder os på fantastiske film, der har sat deres præg på historien, men det er uden at nævne japansk animation. Japansk animation omfatter også mange instruktører (Miyazaki, Miyamoto…) og mange berømte film (Nausicaa, Prinsesse Mononoke, Chihiro og heksene, Ildfluernes grav, Det omrejsende slot…).