Japanska Blog

Hvad er Betydningen af Kokeshi?

Hvad er Betydningen af Kokeshi?

Mennesker har altid været fascineret af at skabe modeller af sig selv til kunst, dekoration og/eller leg. Mange af disse dekorative genstande er statuer, men mange af dem er også dukker.

Der findes mange forskellige modeller og stilarter af dukker. I nogle kulturer er de blot dekorative håndværksprodukter, som børn leger med, mens dukker i andre kulturer er dybt forankret i traditionelle skikke, folkeeventyr og interne vittigheder.

Japan er kendt for at have mange forskellige typer dukker, lige fra store og meget detaljerede dukker i fuld størrelse til små trædukker og endda papirdukker. Nogle gange er disse dukker lavet i form af babyer, børn, endda helte og guder.

De bruges altid til særlige begivenheder som Hinamatsuri, dukkernes bogstavelige dag, eller deres nationale børnedag. Japanske dukker er også placeret i helligdomme, i hjem, gives som gaver eller sælges som souvenirs.

Hvad er en kokeshi-dukke?

kokeshi-dukker

Japan har elleve forskellige typer af traditionelle dukker. Blandt dem er Kimekomi dukker, Hina Ningyo dukker, Daruma dukker, Okiagari Koboshi dukker og frem for alt Kokeshi dukker, for blot at nævne nogle få. Når vi fokuserer på Kokeshi-dukkerne, bemærker vi, at de er lidt anderledes end de andre på grund af deres form og enkle design.

Kokeshi-dukker findes i forskellige størrelser; de kan være 12, 18 eller 125 cm høje og består hovedsageligt af en tyk cylindrisk træpind som krop og en afrundet trækugle som hoved. Det, der adskiller den fra andre dukker, er, at den ikke har nogen fremtrædende lemmer, der repræsenterer arme eller ben, men blot en stump med indgraverede linjer.

Ikke alle Kokeshi-dukker er lavet af det samme træ; mange foretrækker at bruge byg eller “Mizuko”, mens andre foretrækker den mørkebrune vægt fra kirsebærtræ. Andre bruger træ fra japansk ahorn, “itaya-kaede”. Træet skal dog gennemgå en lang tørringsproces, før det kan bruges, hvilket kan tage op til fem år.

Med hensyn til overfladedesignet har ansigtet meget minimale og fine håndmalede detaljer, og Kokeshi-øjnene er generelt kun to slidser eller prikker. Det gør den mindre udtryksfuld end almindelige dukker. Kokeshi-dukkens krop er dekoreret med blomstermotiver.

De farver, der traditionelt anvendes til at male kroppen, varierer fra rød, sort og/eller gul til en kombination eller en enkelt farve, selv om mere moderne kommercielle versioner af Kokeshi-dukker bærer en række forskellige dragter, farver og mønstre.

Oprindelsen af Kokeshi-dukkerne

kokeshi dolls

Etymologien af ordet “kokeshi” er ikke officielt dokumenteret, hvilket giver plads til spekulationer. Ordet “kokeshi” blev oprindeligt skrevet på hiragana, ikke kanji, hvilket gør det muligt at analysere betydningen af kombinationen af de enkelte fonetiske stavelser. Det bedste, man kan gøre, er at antage, og det er præcis, hvad folk har gjort. Dette har afsløret en mulig mørk side af kokeshi-dukkernes historie.

Stavelsen “ko” kan betyde to ting: enten “lille” eller “barn”. Ordet “keshi” kan betyde “valmue” eller “dukke”. Kombinerer man disse to ord, får man “lille valmue”, hvilket er en positiv måde at oversætte kokeshi på. Ordet “træ” kan også betyde “ki” eller “ko”, og “keshi” kan også betyde “dukke” direkte, så nogle hævder, at det blot betyder trædukke.

En mørk historie

Der er dog en anden måde at se på det på. I stedet for at tage det bogstaveligt som “keshi” kan ordet keshi også tages fra ordet “kesu”, som teknisk set betyder at slette.

Kombiner disse to definitioner, “barn” og “slette”, og du får links til barnemord, som desværre var ret udbredt i fattige områder i Japan i Edo-perioden. Når et barn dør, efterlader de nogle gange en kokeshi-dukke ved en helligdom i huset for at repræsentere og ære det afdøde barns sjæl.

Ingen kan med sikkerhed sige, hvilken etymologi der er den rigtige. Andre hævder, at Kokeshi-dukken ikke har nogen forbindelse med det udbredte barnemord, men kaldes Kokeshi, fordi en af dens producenter på det tidspunkt kaldte sit firma for Kokeshi-dukken.

Hvordan bruger man kokeshi-dukker?

kokeshi

Kokeshi-dukker blev brugt både som souvenirs fra Japan og som legetøj i det 19. århundrede og blev senere en mode. I dag sælges de stadig som souvenirs og bruges som samlerobjekter og dekorative genstande.

Men de er mindre populære blandt børn, da teknologi, spil og legetøj er mere avancerede og kan findes i indkøbscentre. Hvis du bringer tanken om en kokeshi-dukke op blandt japanske teenagere eller voksne i dag, vil du opdage, at den ofte forbindes med sexlegetøj, måske på grund af dens form.

Bare fordi det på komisk vis forbindes med et sexlegetøj, betyder det ikke, at alle ser det som sådan. På grund af dens fascinerende historie og forbindelser til japansk kultur er det altid en god gave at give til dine kære, hvis du ser dem solgt på en af dine rejser til Japan.

Historien om Kokeshi-dukkerne i Japan

Japanske Kokeshi

Kokeshi-dukker er ikke så gamle; de dukkede op i Tohoku-regionen i midten af Edo-perioden. De blev fremstillet af dygtige tømrere, som også havde færdigheder inden for keramik. Dette håndværk blev kaldt “kijiya“, og de mænd, der udøvede det, blev kaldt “kijishi“.

Det hele begyndte på et sted kaldet Shinchi Shuraku, på en onsen kaldet Togatta i Zao-området. De blev solgt til turister, der kom for at benytte de varme kilder, og de blev så succesfulde, at håndværkere fra andre kurbade i området begyndte at lave deres egne kokeshi-dukker.

De blev også et yndet legetøj for børn. Kokeshi-dukken var en ideel gave til alle små japanske piger, lige fra små børn, der brugte dem til at få tænder, til ældre børn, der købte dem i stedet for porcelænsdukker (træ er billigere) på grund af økonomiske begrænsninger.

Desuden troede nogle bønder, at leg med en Kokeshi-dukke ville bringe held og lykke i høstsæsonen, da høstguderne ville blive glade for at se børnene lege med deres legetøj.

I Meiji-perioden blev mange af disse dukker solgt og købt, hvilket gav producenterne et incitament til at fremstille flere. Kokeshi-dukkemagerne blev meget passionerede omkring det, de lavede, og kvaliteten af de dukker, de skabte. Nogle af dem har vundet priser for deres omhyggelige opmærksomhed på detaljer og kreative talent i forbindelse med fremstillingen af dukkerne. De anses nu for at være en af Japans traditionelle folkekunst.

De forskellige typer af Kokeshi-dukker

moderne kokeshi

Nogle gange har kokeshi-dukken en anden type afhængig af den region, hvor den er fremstillet. Der findes elleve forskellige typer traditionelle kokeshi-dukker (også kaldet dento-kokeshi), hvoraf den mest almindelige type kaldes “Naruko”. Naruko kokeshi-dukkerne stammer oprindeligt fra Miyagi præfekturet.

Der er en hel gade i Miyagi kaldet Kokeshi Street i landsbyen Naruko Onsen, fuld af kunsthåndværkere, der har specialiseret sig i at udskære disse og andre specielle Naruko kokeshi-dukker.

Efter Anden Verdenskrig udviklede kokeshi-dukken sig til noget mere moderne og blev adopteret af kunstnere fra hele Japan (ikke fra nogen bestemt region), som lavede dukker, der ikke fulgte andre designretningslinjer, men lignede formen på de traditionelle kokeshi-dukker.

I de traditionelle typer er hver kokeshi-dukke opkaldt efter det sted, hvor den blev udskåret og solgt, hvilket normalt er en onsen i området. De forskellige typer er :

  • Tsuchiyu,
  • Yajiro,
  • Togatta,
  • Naruko,
  • Sakunami,
  • Zao Takayu,
  • Hijori,
  • Kijyama,
  • Nambu,
  • Tsugaru/Nuruyu

Hvordan laver man Kokeshi-dukker?

kokeshi-produktion

Det er nemt at lave din egen kokeshi-dukke. Du behøver ikke at lave den af træ, du kan bruge forskellige materialer og endda genbruge. Der findes gør-det-selv-videoer på YouTube, som kan give dig tips om, hvilke materialer du har brug for. En person brugte en gammel deodorantpind med et afrundet hoved, du kan gøre det samme.

Alt du skal bruge er en gammel deodorantpind med et rundt hoved, spraymaling, klisterpapir, malingmarkør, saks, pyntepapir og et bånd. Du kan fjerne kuglen og sætte den på låget for at lave en bolle. Når det er limet og tørt, kan du bruge spraymalingen på hætten til at farve Kokeshis hår.

Tegn et omrids af Kokeshis ansigt på klisterpapir (inklusive den runde hat), og tegn øjne, næse, mund og ansigtsform. Design ansigtet, så det passer til rørets cylindriske form, og lim det fast på hætten.

Spraymal kroppen i den farve, du ønsker, du kan bruge hvid maling som base. Når det er tørt, klipper du en firkant af dekorationspapir (brug tapet, hvis du ikke har noget), vikler det rundt om deodorantpinden og limer det fast. Sæt et bånd rundt om det, så det ligner et bælte. Du kan lave flere forskellige mønstre, og det bedste er, at du har fuld kontrol over din kokeshi-dukke.

Kokeshi dukke tatovering

Kokeshi-tatovering

For den kunde, der leder efter mødet mellem japansk tradition og kawaii, hvorfor ikke overveje at få en kokeshi-dukke-tatovering? Det er ikke for formelt, men har samtidig en unik følelse.

Du kan gøre det endnu mere specielt ved at vælge de blomster, der skal bruges i kimonoen til kokeshi-dukken. Du kan endda give den en vis symbolik ved at bruge “hanakotoba”, eller det japanske sprog, hvor blomster udtrykker følelser.

Kokeshi-dukken i moderne populærkultur

Mii Nintendo

Hvis du nogensinde har spillet sport med Nintendo Wii, ved du, hvordan en mii ser ud. En “mii” er en avatar, som du skal designe, så den ligner dig, så du kan bruge den til at repræsentere dig, når du spiller de forskellige spil.

Nintendo lod sig inspirere af Kokeshi-dukker, da de designede deres Mii’er, da de er næsten identiske. Selv om Miis har lemmer som ben og arme.

Da kokeshi er blevet tilskrevet vibratorer, vil du opdage, at mange af disse massageapparater er opkaldt efter kokeshi og ser nøjagtig ens ud, en af dem er den berømte “kokeshi-danser“. Det er bedst at undersøge, hvilken type kokeshi-dukke du køber.

Saml Kokeshi-dukker

samling af kokeshi-dukker

Støt industrien i Japan, og bliv selv samler af disse håndlavede figurer. Det er en lukrativ forretning, der kan blive mere og mere interessant, som årene går, især hvis du får fat i sjældne og gamle dukker. Dukker findes i et stort set ubegrænset antal designs, og mange af dem er overkommelige at samle på. Hvem ved, måske bringer de dig endda held og lykke.

Kokeshi-dukker har mange forbindelser til Japans rige fortid. Uanset om de virkelig er så mørke, som de ser ud, eller om de er renere, end du tror, er det rart at have et stykke historie i dit hjem som et minde om et så fantastisk land som Japan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *