Japansk Bordservice
Japan, der er kendt i hele verden for sin videnskab og kulinariske produktion, har gennem århundreder udviklet en ægte gastronomisk kultur, både hvad angår retter og spisevaner.
Den japanske bordkunst, en usædvanlig livsform
Japanerne er meget langt fra vores vestlige vaner og skikke og spiser ikke deres mad som vi gør. Du ved sikkert, at de bruger spisepinde, som normalt er lavet af træ, til at spise, men ved du, hvilke fejl du kan begå, når du bruger dem?
Det skal du ikke gøre, når du bruger japanske spisepinde
1 / Først og fremmest er det fristende at stikke i maden for bedre at fange den, men det ville være meget forkert, fordi det er en praksis, der kun opdages ved begravelser.
2 / Hvis du spiser med japanere, må du ikke lege med spisepinde og ikke tygge dem, det ville være meget uhøfligt.
3 / Endelig skal du ikke bruge spisepindene til at trække i tallerkenen, men bruge den anden side af spisepindene til at spise fra en almindelig tallerken; når spisepindene ikke længere bruges, skal du lægge dem på spisepindeholderen, der er forberedt til dette formål.
Nu kan du i det mindste være forberedt på at spise med spisepinde, hvis du ved, hvordan man bruger dem! Her er nogle tips til at undgå at blive mishandlet under måltiderne.
Reglerne for høflighed ved måltider
Begynd måltidet med at sige “Itadakimasu” (hvilket betyder “Jeg accepterer”), hvilket mere eller mindre svarer til vores “Nyd dit måltid!”, og som udtrykker din taknemmelighed over det måltid, du skal til at spise.
Pas på ikke at snage, for selvom vores etikette tillader snagen ved bordet og uden for måltidet, når du er omgivet af andre mennesker, er det ikke acceptabelt i Japan.
Vi anbefaler også, at du spiser dit måltid helt op, da det kan være et tegn på mangel på respekt, hvis du efterlader mad på din tallerken.
Endelig skal du ikke være bange for at suge dine nudler op og spise dem i portioner uden nødvendigvis at skære dem. Hvis vi i vores vestlige kultur ikke sætter pris på lyd, når vi spiser, betragtes lyd i Japan som en måde at værdsætte den mad, du spiser, på.
En unik viden
Det er ikke tilfældigt, at Japan er en af verdens største forbrugere af fisk. Det er en mad, der er blevet forbedret gennem årene og nu er anerkendt for sin mesterlige viden om opskrifter.
Sushi og sashimi har fået stor betydning i Europa, især i Sverige. Det fremgår af de mange restauranter, der er åbnet i de sidste 50 år. Det japanske køkkens kulinariske rigdom er dog ikke begrænset til sushi og sashimi.
Uanset hvilken ret det drejer sig om, lægger de altid stor vægt på de visuelle effekter. Dette kan sammenlignes med blomsterarrangementet ikebana, som også udmærker sig ved sin visuelle elegance.
Vi kan også finde deres tætte forhold til naturen i deres køkken, simpelthen fordi når en ret kombinerer naturens fem elementer (især gennem farven, dvs. ild, metal, vand, træ og jord), anses den for at være vellykket.
Men det japanske køkken ville ikke være noget værd, hvis det ikke også blev præsenteret godt æstetisk. Det er den japanske tjeners rolle, som har for vane at bruge kontrastprincippet til at fremhæve deres forskellige retter. Formen og farven er den samme. Hvis tallerkenen er rund, skal den præsenteres på en firkantet bakke, og hvis den er lys, skal den præsenteres på en sort bakke.
De vigtigste redskaber til en vellykket japansk bordkunst
Som du kan se, er det ikke nok at tilberede japansk mad for at få det japanske køkken fuldt ud med i din hverdag.
Det er vigtigt at udstyre sig selv med bestik og et særligt service, som bør omfatte mindst en tallerken til hovedretten, skåle til ris, ramen og suppe (helst forskellige skåle) og spisepinde, så man ikke behøver at spise med fingrene, højst en spisepindeholder, så man ikke behøver at lægge spisepindene direkte på bordet (ikke nødvendigvis i det åbne syn i Japan).
Du kan finde et bredt udvalg af japansk service i vores online butik Kanka Japan. Dette service kan gøre dine retter mere karakteristiske og give gæsterne en følelse af elegance.
Te i japansk kultur
Te har også et meget tæt forhold til Japan, og dens historie er mere end tusind år gammel. Selv om denne drik oprindeligt blev importeret fra Kina, vidste Japan, hvordan man brugte og indtog den på sit eget territorium i overensstemmelse med sine egne skikke og traditioner.
I løbet af århundrederne blev der bygget tehuse, og teceremonier blev en tradition. Te drikkes i håndlavede skåle, og denne drik er blevet en del af sin egen kultur.
Fordelene ved te Før te blev indtaget for sin smag og som “nydelsesdrik”, var det først en drik, som blev betragtet som medicin af munke og krigere. Den første populære bog om te i Japan havde titlen “Staying Healthy by Drinking Green Tea”. Blandt de grønne teer er matcha dog den te, der skiller sig mest ud for sine medicinske egenskaber.
Fordele ved Matcha
Matcha indeholder 137 gange flere catechiner end andre grønne teer og nyder godt af virkningerne af æteriske olier, tanniner, phenolforbindelser og enzymer. Det kan styrke immunforsvaret, bekæmpe kolesterol og forebygge inflammation og neurodegenerative sygdomme som Alzheimers og kræft.
Det siges også at hjælpe med at bekæmpe hudens aldring, så det er en god anti-ageing-allieret. Dets fordele er dog ikke begrænset til dem, der er nævnt ovenfor, da det også kan hjælpe med opmærksomhed og hukommelse.
Men pas på, selv om matcha har mange fordele, bør den ikke misbruges og kun indtages med måde. Overdrevent forbrug er ensbetydende med en overdosis af vitamin A, C og E. Det er derfor vigtigt at undgå at drikke det hver dag, og det anbefales, at storforbrugere skifter hver anden til tredje dag.