Japanske Skåle

Antikt Japansk Skål 349,00 kr.599,00 kr.
Japansk Ramen Skål med Låg 349,00 kr.599,00 kr.
Japansk Skål Design 189,00 kr.299,00 kr.
Japansk Skål Træ Ris 239,00 kr.339,00 kr.
Japansk Skål Fukagawa-stil 369,00 kr.599,00 kr.
Japansk Soja-skål 449,00 kr.529,00 kr.
Japanske Skåle Blå 419,00 kr.599,00 kr.

Ligesom tallerkener er skåle uadskillelige redskaber i japansk bordkunst. I mindst tusind år har de på elegant vis præsenteret mange af de retter, som det japanske køkken har at byde på. Selv om man i Europa ikke bruger skåle til hovedretter, tøver japanerne ikke med at bruge dem til at nyde lidt af hvert, f.eks. ramen, ris, suppe, te og endda kød.

Nogle tips til, hvordan du får mest muligt ud af japanske skåle

Ligesom japanske tallerkener er det indlysende, at japanske skåle ikke kan vælges tilfældigt ved borddækning, og at de ikke bruges på samme måde alt efter, hvad de indeholder (ramen, ris, suppe…). Desuden har japanerne forstået at kombinere materialer, farver, mønstre og størrelser på skåle på samme måde som de har gjort med tallerkener.

Resultatet af denne knowhow er naturligvis et enormt udvalg af japanske skåle, og det er bestemt ikke let at vælge, når du vil købe dit første sæt japanske skåle.

I det store og hele holder vi os til det samme princip som det, vi påberåbte os, da vi introducerede kunsten med borde og tallerkener. Det er kontrastprincippet. Dette fører til, at man vælger skåle ved at matche dem med farven og formen på den mad, der præsenteres. Størrelsen varierer dog afhængigt af, hvad skålen skal indeholde. Derfor er små japanske skåle beregnet til ris eller i det mindste risbaserede retter.

Mellemstore skåle bruges normalt til nudler, og store japanske skåle bruges normalt til store supper. Der er trods alt ingen formel regel, der siger, at man skal følge disse regler til punkt og prikke, og det er ikke overraskende, at risene serveres i mellemstore skåle.

Der er også brug for store gourmeter! Så det er op til dig at lade din personlige smag og præferencer styre dig i retning af et sæt skåle frem for et andet.

For at gå videre med japanske skåle…

Hvis japanske skåle er noget, der tiltaler dig og interesserer dig, vil du ikke blive skuffet, når du opdager de mange stilarter af skåle, der har eksisteret og stadig eksisterer i Japan. Ud over de tekniske egenskaber er der visse familier af skåle, som adskiller sig fra deres modstykker.

Først og fremmest er der chawan, som er små underkopper, der er kendetegnet ved deres ret store form og lave højde, men frem for alt ved deres antikke udseende og meget specielle design. De bruges ofte i tehuse og under teceremonier i Japan. Yunomi er også underkopper, men de er ret høje og ikke særlig brede.

Til hovedretten er der donburi- og nimonowan-skåle, der bruges til ramen og kød– og grøntsagsretter. Endelig er der shiru wan, der bruges til at drikke supper, og kobachi, der bruges som forretter eller appetitvækkere.