Japanske Spisepinde

Uanset om du er ekspert i at håndtere japanske spisepinde eller nybegynder, kan du helt sikkert finde det rigtige par spisepinde i denne samling.

De perfekte japanske spisepinde til rammen

Spisepinde, også kendt som hashi på japansk, er det bedste bestik, der findes i de asiatiske lande. Deres oprindelse går tilbage til 1600-1200 f.Kr. i Kina, hvor de oprindeligt blev brugt som madlavningsredskaber eller til at holde bålene tændt, men da Kina oplevede en økonomisk krise, fandt spisepindene vej til bordet.

Jernbestik var blevet for dyrt, så man begyndte at lave spisepinde af træ, som var meget billigere. Med tiden blev brugen af spisepinde mere og mere populær i de asiatiske lande, og deres form blev tilpasset de enkelte landes kulturer.

I Japan er spisepindene korte (ca. 20 cm), og den ende, der bruges til at fange maden, er spids, i modsætning til andre asiatiske spisepinde.

Mens det for nogle af os europæere er uforståeligt at håndtere disse redskaber, kan andre håndtere japanske spisepinde med stor smidighed. Når du først har lært det, er der en hel verden af mulige og varierede bevægelser til rådighed for dig. Med et par enkle spisepinde kan du skære, blande, rulle, dræne og adskille din mad.

I vores butik finder du japanske spisepinde i lakeret træ med et enkelt design, andre med et bearbejdet håndtag eller spisepinde dekoreret med japanske motiver. For at fuldende din japanske middagsservice eller for at tilbyde venner har du mulighed for at købe vores japanske spisepinde i en æske med 5 par spisepinde.

Hvordan bruger man japanske spisepinde?

  • Placér den første spisepind på ringfingers sidste fingerled og placer den tykke ende af spisepinden i hullet mellem tommelfinger og pegefinger. Denne spisepind er stadig fastgjort.
  • Tag fat i den anden spisepind som en blyant mellem pegefinger, langfinger og tommelfinger. Det er den pind, der skal bevæge sig.
  • Øv dig i at samle små madvarer op fra tallerkenen ved at bruge spisepindene som en tang.

Nogle kulturelle regler, som du skal følge, når du spiser med japanske spisepinde:

Når du spiser med japanske spisepinde, skal du gribe forsigtigt fat i maden og føre den til munden. Brug aldrig spisepinde til at skubbe eller stikke i maden.

Stik aldrig dine spisepinde lodret ned i risskålen, giv aldrig maden videre til andre fra spisepind til spisepind, og kryds aldrig spisepindene. Alle disse bevægelser er forbeholdt tilbedelse af de døde og forfædrene i buddhismen. At lave disse bevægelser ved bordet ville være et tegn på uheld eller dårligt varsel. Du ønsker ikke at skabe en begravelsesstemning ved bordet.

Spisepinde bruges kun til at spise med, så andre bevægelser bør undgås, f.eks. at slikke på dem, bruge dem som tandstikkere, tegne med dem eller flyve hen over tallerkenerne med spisepindene uden at beslutte, hvad du vil tage. For at undgå at virke uhøflig bør du respektere disse skikke i det japanske køkken.

Nu, hvor du har disse hovedregler i baghovedet, kan du nyde en god ramen efter reglerne for japansk madkunst.

Har du planlagt en sushifest? Pak dine gafler og engangsæbler i rustfrit stål og erstat dem med et par flotte japanske spisepinde, der holder i årevis. Dette værktøj med skarpe spidser er perfekt til at tage fat i nudler, ravioli eller maki. Tilsæt lidt wasabi og sojasauce, og du er transporteret til en japansk restaurant i det centrale Tokyo.