Japanska Blog

De Forskellige Typer af Japanske Kimonoer

De Forskellige Typer af Japanske Kimonoer

Du kender sikkert kimono, som er verdens mest berømte traditionelle japanske beklædningsgenstand. Men der er ikke kun én type! Du kan nemt finde mere end ti typer kimonoer, der bæres ved mere eller mindre formelle lejligheder, afhængigt af kimonoens farver, stof eller snit.

I dag vil vi præsentere en ikke-udtømmende liste over de forskellige kimonoer, der findes i den japanske kultur. Når du har læst denne artikel færdig, ved du præcis, hvilken kimono det er, hvis du nogensinde tager til Japan, hvis du ønsker at bære en kimono, eller hvis du ser nogen bære en kimono!

Men lad os ikke spilde mere tid, lad os komme i gang!

Japanske kimonoer til kvinder

Hvad er en kimono?

For dem, der stadig ikke ved, hvad en kimono er, er det ganske enkelt en traditionel japansk beklædningsgenstand, der er kendt for sin T-form, de udspilede ærmer, de krydsede sider, broderier og XXL-bæltet (kaldet obi).

Før det 16. århundrede blev kimonoer hovedsageligt båret som hjemmedragt af det japanske aristokrati og blev derefter en vigtig beklædningsgenstand for japanske mænd og kvinder ved både særlige og lejlighedsvise lejligheder.

Indtil 1868, da Meiji-kejseren tvang mænd til at bære et vestligt jakkesæt på kontoret. Siden da har kimonoen været en populær beklædningsgenstand i Japan, og den bæres stadig ved særlige lejligheder.

Den har mange betydninger afhængigt af dens farve eller mønster. For eksempel siges indigo kimonoen at afvise insekter og slanger, mens kimono med bambus broderi symboliserer udholdenhed og fornyelse.

Grupper af japanske kvinder iført kimonoer

Hverdags japanske kimonoer

Som du kan se, er kimonoen hierarkisk og mere eller mindre formel afhængigt af modellen. Der er dog 4 kimonoer, som er meget formelle og bæres mere regelmæssigt af japanere. Lad os opdage dem sammen!

Komon

Komon (bogstaveligt talt “små mønstre”) kan bæres af gifte kvinder eller ej. Hele kimonoen er dækket af små mønstre, der er arrangeret på en regelmæssig måde. Det er den mest uformelle silkekimono i det japanske samfund og kan bæres ved de fleste hverdags tilfælde, f.eks. ved sammenkomster, familiebesøg, i biografen, på indkøb eller til teceremonier.

komon kimono

Yukata

Yukataen er kimonoen til sommerfestivaler. Den er kendt for sine lyse farver og sit enkle design. Det er en uformel kimono af uforet bomuld eller polyester, som bæres af mænd og kvinder i alle aldre.

Sammenlignet med andre typer kimonoer er yukataen nemmere at bære og meget billigere end andre typer kimonoer. Yukatas er også meget populære i Vietnam og bæres ofte til tegneseriekonventioner og cosplay-konventioner.

Yukata

Hvis du vil vide mere om denne type kimono, har vi netop skrevet en anden artikel, der forklarer forskellen mellem yukata og klassisk kimono! Fordi det faktisk ikke altid er indlysende at identificere det ved første øjekast.

Tsumugi

Tsumugi-kimonoen, der i dag betragtes som elegant og luksuriøs, var engang folkets kimono! Den var lavet af et ret billigt silkestof.

Dette stof blev skabt i Edo-perioden (1603-1867), en tid, hvor forskellige sociale klasser var underlagt strenge regler, også for deres påklædning. Silke var forbeholdt adelen og krigere. Sericulturisterne begyndte derfor at fremstille stoffer til eget brug af silketråde af middelmådig kvalitet, som det var umuligt at sælge.

Tsumugi kimono

Dette stof, der på grund af sin ujævnhed mere lignede bomuld end silke, blev meget værdsat af de lavere klasser (købmænd og borgere), som takket være denne opfindsomhed kunne bære et materiale, der var forbudt for dem, i fred og ro.

Haori

Haori er ikke en kimono i sig selv, men bliver ofte betragtet som en sådan!

Det er faktisk en traditionel japansk jakke med en løs pasform og en længde, der går fra en almindelig jakke til midt på låret eller endda til læggene. I modsætning til kimonoer er de ikke lukkede og bæres normalt åbne, selv om nogle kan være lukkede.

Japanerne brugte og bruger dem ofte til at dække en kimono, enten for at beskytte mod kulde eller bare for stilens skyld. Denne er normalt foret med silke eller nogle gange med bomuld.

Haori Kimono

I dag findes der mange modeller fremstillet af bomuld og polyester, en kombination, der giver et let og antiperspirant look, der er ideelt til at bære om sommeren.

Haori jakker kan bæres af både mænd og kvinder. Det bruges ofte i japansk streetwear, en urban mode direkte fra Harajuku-kvarteret! Du kan finde et bredt udvalg af moderne haori i vores butik, hvis du føler dig fristet af dem.

I vores guide til haorijakken ser vi nærmere på dens historie og forklarer, hvordan du bedst bærer den.

Formelle kimonoer

Nu hvor du kender alle de uformelle kimonoer, som japanerne bruger til hverdag, til små begivenheder eller om sommeren, kan vi præsentere de formelle kimonoer.

For at undgå fejltagelser, hvis du nogensinde bliver inviteret til et bryllup eller en dimissions ceremoni, er her de 9 vigtigste kimonoer i japansk kultur.

Furisode

Furisoden er silkekimono til ugifte kvinder! Den er dekoreret med lyse mønstre og dækker det meste af overfladen. Ordet Furisode betyder “lange ærmer”, fordi ærmernes længde er mellem 75 og 125 cm.

Jo længere ærmet er, jo mere formelt er det. For enlige kvinder er dette den mest formelle kimono, som bæres ved begivenheder som teceremonier, fester, offentlige indgange og bryllupper.

Furisode kimono

Edo-komon

Edo-Komon er “kongen af japanske kimonoer“! Det anses for at være sådan, fordi den blev båret af fyrster og samuraier. Folk kunne ikke bære denne kimono med familiemønsteret fra den kongelige familie, der regerede i Edo-æraen.

edo-komon kimono

I dag er det kun produkter, som f.eks. et japansk regerings mærke, der må bære denne titel, og en lille håndfuld virksomheder som Matsutsuna fortsætter med at fremstille det ekstraordinære stof, som den består af. Hvis du vil vide mere, kan du læse en meget interessant artikel, der beskriver den traditionelle fremstillingsproces.

Japanske Kimonoer til Mænd

Hômongi

Hômongi er en kimono af silke, der er kendetegnet ved sine mønstre, der er koncentreret omkring sømmene, ærmerne og nogle gange på overkroppen, og som dækker sømmene uden afbrydelser (ellers er det en tsukesage).

Hômongi betyder “besøgstøj”. Den kan undertiden være dekoreret med et eller tre lag af mærker. Både gifte og enlige kvinder bærer den til at underholde, besøge, gå på restaurant eller deltage i teceremonier.

Hômongi Kimono

Tsukesage

Denne kimono er undertiden svær at skelne fra hômongi, som den i de fleste tilfælde nemt kan erstatte. Den er også velegnet til mindre konventionelle begivenheder (hvor hômongi måske anses for at være for velklædt).

Desuden gør de bløde farver denne kimono til et must for deltagere i teceremonier. Nogle gange er de mønstre, som ikke findes ved halsen, mere diskrete og giver ikke den samme harmoniske enhed som på hômongi.

Tsukesage kimono

Iromuji

Iromuji (bogstaveligt talt “almindelig farve”) er en kimono af silke uden mønster, og der er kun én farve for gifte og ugifte kvinder. Den er mere eller mindre formel, alt efter om våbenskjoldet mangler eller er til stede.

Den er derfor velegnet til formelle lejligheder (bryllupper, ceremonier) eller mere uformelle lejligheder (restauranter, besøg). Den er også særlig velegnet til teceremonien.

Iromuji kimono

Uchikake

Dette er en ekstremt formel kimono i silke med lange ærmer og et slæb, som især er forbeholdt brude eller professionelle kunstnere. Den kan være hvid eller rød, guld og sort. Den er broderet med mange lykkebringende motiver som føniks, traner, skildpadder, bambus, fyrretræer og blommeblomster.

Den bæres som en jakke over en normalt hvid furisode (kakeshita) og lukkes aldrig med et obibælte. Det er på en måde den formelle version af haori.

Uchikake

Tomesode

Tomesode (bogstaveligt talt “fastgjorte ærmer”) er den mest formelle kimono af silke til gifte kvinder. Den er dekoreret med et, tre eller fem familie mærker, og mønsteret (som kan være af sølv eller guld) er koncentreret på den nederste del. Der findes to typer: farvet (tandprotese) eller sort (kurotomesode).

Den mest formelle er kurotomesode med et femlaget badge, som især ses af bruden og brudgommens mor ved brylluppet. Denne påklædning er velegnet til bryllupper, fester, eksamen ceremonier eller tefester, men den er for formel til at gå på restaurant, shoppe eller rejse.

tomesode

Mofuku

Mofuku er en sorg kimono til både mænd og kvinder. Det er en helt sort kimono i silke med fem lag emblemer trykt på den og bæres over hvidt undertøj og tabis. For kvinder er obi og andet tøj tilbehør også sort. Den er forbeholdt den afdødes familie og slægtninge.

Mofuku kimono

Shiromuku

Denne helt hvide bryllup dragt (sub kimono, kimono og uchikake) symboliserer brudens renhed, som er klar til at acceptere og assimilere svigerfamiliens skikke og traditioner. Tilbehøret er også helt hvidt (ventilator, cigaretholder, træ, elkabel, rør…). Der findes varianter med et par strejf af rødt, som er den bedste farve til lykke.

Shiromuku kimono

Showens Kimonos

Nu hvor alle de formelle og uformelle kimonoer er blevet undersøgt med en tættekam, er der kun tilbage at tale om de kimonoer, der bæres af geishas, kunstnere og alle de andre aktører på scenen under de forskellige shows. I dette tilfælde er der tre kimonoer!

Odori Katamigawari

Odori betyder “dans”, så vi forstår straks, at det er en kimono, der er designet til at udføre traditionelle danse. Katamigawari betyder “halvt og halvt”, fordi dekorationen normalt er delt op i to helt modsatte dele.

Denne type kimono er normalt lavet af syntetiske fibre og er lettere at rengøre end kimonoer af silke. Den er ikke foret for at forhindre, at danserne bliver for varme under deres optræden.

Odori Katamigawari

Susohiki eller Hikizuri

Denne kimono af silke er den kimono, som geishas og traditionelle dansere bærer på scenen. I modsætning til de andre kimonoer er denne kimono længere og har et slæb, der løber langs gulvet.

Hikizuri kimono

Den ideelle kimono i henhold til dens anvendelse.

Du vil have forstået, at langt de fleste kimonoer bæres ved særlige lejligheder, og at hver af dem har sine egne koder. Hvis du nogensinde har mulighed for at deltage i en teceremoni, hvis du vil tage til en Matsuri-festival, lave cosplay eller bare have en behagelig kåbe til hjemmet, har du brug for en kimono.

Hos Kanka Japan tilbyder vi et bredt udvalg af kimonoer og yukata til mænd og kvinder, der er fremstillet af bomuld og polyester for at opnå et let, behageligt og åndbart stof, der holder længe. Find hele vores kollektion af kimonoer ved at klikke direkte på billedet nedenfor!

Kimono

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *