Japanska Blog

Den Japanske Haori : Alt om Denne Beklædningsgenstand

Den japanske Haori: Alt om denne beklædningsgenstand

Har du for nylig opdaget, at dette ord findes? Undrer du dig over, hvad denne type tøj er? Eller måske ved du allerede, at det er en meget speciel japansk kimono, men du vil gerne vide mere om den, og hvordan man bærer den? Så er du kommet til det rette sted!

Kanka Japan har specialiseret sig i japansk traditionel mode og streetwear siden 2019 og kender perfekt denne populære japanske urbane mode, som bliver mere og mere viral i Europa.

I denne artikel vil du opdage:

 • Alt, hvad du behøver at vide om denne beklædningsgenstand
 • Sådan bærer og folder du den perfekt
 • Forskellen fra andre lignende kimonoer (som hanten eller happi).
 • Hvor kan man finde den uden for Japan, i Danmark

Når du er færdig med at læse denne artikel, ved du ikke kun, hvad haori er, hvis du ikke allerede vidste det, men du ved også, hvornår og hvordan du skal bære det for at kombinere dette outfit med hele din sports garderobe. Haori-kimonoen vil ikke længere have nogen hemmeligheder for dig, og du vil vide præcis, hvordan japanerne bærer den i hverdagen.

Men nok snak, lad os komme i gang!

Hvad er en haori?

Haori er en traditionel japansk kort jakke med en løs pasform. Længden kan være den samme som en almindelig jakke og kan gå ned til midt på låret. Der findes endda nogle, der kan gå ned til læggen.

I modsætning til kimonoer er de ikke lukkede og er normalt åbne, når de bæres, selv om nogle har et bånd mellem dem. Det yderste lag er traditionelt silke, som regel foret med silke og nogle gange bomuld eller polyester. Disse stoffer er stadig de mest behagelige at have på om sommeren på grund af deres lethed og deres anti-permeable egenskaber.

De første gammeldags haori var generelt ensfarvede udvendigt og meget dekoreret indvendigt. Det skyldes, at det i Edo-perioden var forbudt at vise sin rigdom i stor stil og blev betragtet som respektløst.

Haori-kimonoer kan bæres af både mænd og kvinder, selv om der er små forskelle i stilen mellem de to køn. Det er bare et spørgsmål om at finde den perfekte haori til dig!

Haori’s oprindelse

Oprindeligt blev haori båret af krigere med kampudstyr i Sengoku-æraen (omkring det 16. århundrede) for at beskytte sig mod kulden.

Senere populariserede geishas dem blandt kvinder, som bar dem på deres kimonoer som en mode accessory. Da de indtil denne periode altid blev båret af mænd, har kvinderne altid anset dem for at være en særlig elegant beklædningsgenstand at bære.

Fra det 18. århundrede og fremefter blev haori så almindelige, at de blev dekoreret med familiens våbenskjold og kan ses ved traditionelle ceremonier. Transformationen af maskuline genstande fra samurai til tøj, der passer til alle japanere, betyder, at haori har en lang tradition i japansk kultur og passer perfekt ind i klassiske garderobe skabe.

to japanere iført en haori

Hvordan bærer man den?

Denne korte kimono bæres naturligvis ligesom alle andre kimonoer, bortset fra at de sjældent er lukkede.

Det er også bedre at bære dem lidt over din sædvanlige størrelse, da det blot dækker andet tøj som f.eks. t-shirts.

Her er en lille liste over tøj, der passer til dit outfit, specielt til dig.

Med en T-shirt

Hvad med at kombinere den med en af dine neutrale eller tomme t-shirts? I de fleste tilfælde har kvinders haoris lyse mønstre og farver, mens mænds haoris er mere lavet i bløde eller mørke farver.

Så for at undgå at ligne en regnbue eller en diskokugle skal du være forsigtig med kombinationen af disse to outfits.

For at din t-shirt eller top ikke skal forstyrre haoris’ glans, anbefaler vi blanke farver som grå, sort eller hvid. Men du kan også vælge en farve, der passer til haori’en, det er op til dig.

Med en kjole eller en lang nederdel

Leder du efter et blødere look? Sæt haori’en sammen med en lang nederdel eller en nederdel i knælængde. De passer perfekt til haori’en, en meget unik kombination. Det kan også være ganske godt at have den på under en kjole, så længe du følger de samme farve regler som for t-shirts. Nogle gange skal man være modig nok til at se anderledes ud.

Med Shorts

Hvis du er bekymret for varmt vejr, skal du ikke bekymre dig, for haori jakken er let, så du kan bære den både om sommeren og om foråret.

Det vigtigste er, hvilket andet tøj du bærer for at matche haori’en. Shorts er ideelle til sommeren.

Vil du have en lille hemmelighed til at vælge den bedste kombination til sommeren? Prøv at kombinere den med lyse shorts og en neutral top. På den måde vil du ikke kun føle dig godt tilpas i dette vejr, men du vil også forblive stilfuld og sofistikeret.

Køb af en kort kimono

Er du fristet til at købe en haori kimono til dig selv eller en af dine kære? Det kan være en god idé, men inden da er der flere ting, du bør overveje, så du ikke kommer til at fortryde dit køb.

Lad os denne gang vejlede dig og forklare, hvordan du finder den jakke, der passer til dig, og hvor du kan finde den.

Ting, du skal overveje, før du køber en Haori

Når du køber en Haori, er der flere vigtige ting, du skal overveje. Den første ting er stoffets kvalitet. Moderne korte kimonoer er normalt lavet af polyester, mens silkehaorier normalt er meget mindre fremstillede, så hvis du vil lave nogle af ægte silke, bør du kigge på vintage haori.

Når du leder efter en vintage haori, skal du undersøge tagets tilstand nøje. Du kan gå gennem en velrenommeret sælger eller analysere stoffet på egen hånd. Sørg for at tjekke kraven, da det ofte er her, du finder pletter. Endelig må du ikke glemme, at silke ikke kan vaskes, så du bør kontrollere farven og glansen på haorijakken.

model af kimono haori

Hvor kan jeg købe en Haori?

Du kan finde mange haori jakker i vores online butik! Vi tilbyder dig en unik stil, der blander streetwear med den mere traditionelle side af denne beklædningsgenstand, så du skiller dig ud i hverdagen.

Hvis du nogensinde får mulighed for at rejse til Japan, kan du også besøge traditionelle butikker i Tokyo for at finde traditionelle håndlavede silkehaori.

Hvad er forskellen mellem en Haori, Hanten og Happi?

Har du set andre lignende jakker og kimonoer og vil du gerne vide, hvad forskellen er på dem alle? Der findes faktisk flere traditionelle japanske jakker, som alle har forskellige formål.

For eksempel anses hanten for at være en mindre formel og luksuriøs jakke end haori, og den blev oprindeligt designet til arbejdere, der tilbringer meget tid udenfor. Derfor er den meget velegnet til kolde dage eller til natten, da den er polstret, kan du nemt erstatte den sædvanlige vinterjakke med noget unikt.

Happi ligner Hanten, men bæres normalt af personale, der tilbringer dagen indendørs, så de er meget lettere. De har normalt et enkelt mønster vævet ind i et bomuldsstof og er farvet i én farve. Happi er mest brugt på festivaler i dag, men de er også et godt alternativ til forårs- eller efterårsjakker.

Hanten og happi ligner hinanden meget i stil og udsmykning, så de kan normalt bæres i flæng, mens haori er meget dekorative, men kan koste hundred vis af svenske kroner på grund af brugen af stoffer af højeste kvalitet.

modern haori

Hvordan folder man en Haori?

Det er ikke nemmere at folde en Haori end at folde den, og her er hvordan:

 1. Læg jakken fladt med forsiden udad.
 2. Fold kravens højre side, og vær opmærksom på folden.
 3. Saml de to sider af jakken, og juster hjørnerne (krave stoffet skal være på indersiden og følge folderne).
 4. Læg tøjets sider sammen, og glat folderne ud.
 5. Fold det venstre panel over det højre panel.
 6. Følg folden og fold det venstre ærme over midterpanelet.
 7. Gør det samme med det andet ærme.
 8. Til sidst foldes jakken på midten i længderetningen.

  Det ideelle outfit til at kombinere streetwear og den traditionelle side af Japan.

  Som du kan se, er nutidens haori helt anderledes end tidligere. Oprindeligt var den beregnet til at dække og beskytte soldaternes og alle andre indbyggere i Japan, men nu er den en trendy beklædningsgenstand, der fungerer mere som en sweater, der supplerer en t-shirt, jeans eller træningsdragt eller en kjole eller nederdel.

  En beklædningsgenstand, der både er trendy og stadig er forbundet med japanske traditioner. Supplér din garderobe med et af disse lette og åndbare sommertøj stykker for at bekræfte din stil og din passion for Japan. Oplev straks vores samling af japanske haori ved at klikke på billedet nedenfor!

  Japansk Haori

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *