Hvis jeg taler med dig om japansk kultur, er kimono eller yukata et af de første billeder, du tænker på, ikke sandt? Har De aldrig hørt om dette andet udtryk?Begge disse beklædningsgenstande har en T-form, lange ærmer og dekorative bælter, så det er ikke let at skelne yukata fra kimono.
Og alligevel er kimono og yukata to meget forskellige traditionelle japanske beklædningsgenstande. De ligner hinanden i udseende, men der er mange forskellen mellem yukata og kimono, som ikke er indlysende ved første øjekast at identificere. Det er meget vigtigt at vide, hvordan man adskiller dem fra hinanden for at undgå den mindste fejltagelse.
Mange vesterlændinge forveksler disse to japanske dragter, og det gør du sikkert også (ellers ville du ikke være her og læse denne blog). Men ingen panik, lad os sammen se, hvordan du kan skelne kimono fra yukata. Lad os finde ud af det uden videre.
Forskellen i stof
Den største forskel mellem kimono og yukata er stoffet. Traditionelt er kimonoer lavet af silkestof, og de mest sofistikerede modeller kan være lavet af brokade, som er et rigt silkestof dekoreret med broderede mønstre, guld- og sølvtråde. Dette luksuriøse materiale forklarer den høje pris på kimonoer, som er et traditionelt stykke tøj, hvis æstetik afspejler japanernes naturlige elegance.
Yukata blev oprindeligt båret af japanske adelsmænd efter badet, så den er lavet af bomuld. Stoffet er derfor let, åndbart og i stand til at absorbere fugten fra kroppen og samtidig holde den kølig. I dag kan du finde kimonoer fremstillet af bomuld eller polyester, et billigt syntetisk materiale, der hjælper med at fordampe sved fra kroppen.

Yukata er meget populær blandt vesterlændinge, der kan lide at bære det som afslappet tøj. Hvis du ønsker at købe japanske kimonoer eller yukata til dig selv, kan det naturligvis være meget nyttigt at kende forskellen på stofferne.
Men hvis den kjole bæres af personen foran dig, er det ikke altid let at identificere stofmaterialet ved første øjekast, medmindre du kigger på ingrediens mærket på indersiden, det kan virke mærkeligt… Heldigvis er der andre forskelle mellem kimono og yukata, som kan give dig et fingerpeg. Så er vi klar!
Tilstedeværelse af undertøj
Hvis du ønsker at bære en kimono eller en yukata, skal du vide, at en anden faktor, der adskiller dem, er, om du bærer undertøj, der kaldes nagajuban, eller ej. Kimonos silke eller brokade er et sart materiale, som sjældent rengøres for at forlænge levetiden for dette dyre stykke tøj.
Derfor bærer japanerne en kåbe under, som er en indvendig foring af silke eller bomuldsstof (normalt hvidt) for at beskytte kimonoen mod sved.

Yukata er på den anden side en relativt enkel beklædningsgenstand, der er nem at rengøre, så du behøver ikke at have en kjole på under den. Yukatas er faktisk lette, åndbare og behagelige at have på om sommeren, så det ville være ulogisk at lægge et lag under dem.
Antal kraver
For at vide, om en person har en nagajuban på og for at afgøre, om det er en kimono eller en yukata, skal du blot se på kraven. Hvis tøjet har to kraver, er det en kimono! Den nederste krave (som regel hvid) er nagajuban kraven. Hvis kun én krave er synlig, er der en god chance for, at der er tale om en yukata.

Længde af ærmer
En anden forskel mellem kimono og yukata er længden af ærmerne. Kimonoærmer kan variere afhængigt af en persons alder, sociale status eller hvor formel en begivenhed er. Furisode er f.eks. kimonoen med det længste ærme, der kan røre jorden. Denne type kimono er forbeholdt unge enlige kvinder.
Tidligere gjorde denne egenskab det muligt for unge mænd at identificere kvinder, der var egnede til ægteskab. I dag er denne praksis mindre udbredt. Der findes mange andre typer kimonoer med ærmer, som denne smukke japanske kimono dame blå. Du vil dog aldrig se ærmerne på denne model gå længere end 50 cm og røre jorden.

Brug (eller ikke brug) af sokker
Kimonoen er en mere formel beklædning end yukata. Det er derfor obligatorisk at have hvide sokker, getas eller træorier på fødderne! For dem, der ikke ved det, bæres de med specielle japanske sokker kaldet tabi, som har den særlige egenskab, at de adskiller storetåen fra resten af tæerne, så du nemt kan sætte remmen på de japanske geta-sandaler ind mellem tæerne.

Hvis du nogensinde skal have en kimono på, så husk dette: Tag dine sokker på, før du tager kjolen på, for når du først har taget kimonoen på, kan du ikke have flere sokker på.
Det er ikke obligatorisk at have hvide sokker på i Yucatan. Du kan endda sætte dine bare fødder i gede både eller træroer.
Hvornår skal du bære dette tøj?
Nu hvor du kender forskellen på en yukata og en kimono, er det vigtigt at vide, hvornår du skal bære dem for at undgå at begå en fejl, da disse to lignende beklædningsgenstande passer til forskellige lejligheder.
Kimono er en traditionel japansk dragt, der kan bæres ved formelle begivenheder som bryllupper, eksamen ceremonier, te ceremonier og nytårsbønner.

Yukata er en mere festlig og afslappet beklædning. Japanere bærer den hovedsageligt om sommeren for at deltage i fyrværkeri, sommerfestivaler eller Matsuri-folkefestivaler.
Du kan også se japanere bære den i deres daglig dag. Det frarådes dog kraftigt at bære yukata ved officielle ceremonier eller andre formelle lejligheder. Derfor er det vigtigt at skelne mellem kimono og yukata.
Tilpas din beklædning til årstiderne
Et andet lille trick til at gætte, om en person på gaden er iført en kimono eller en yukata, er at være opmærksom på den aktuelle sæson. Hidtil har vi nævnt mange gange, at yukata er lavet af et tyndt, let og åndbart stof, så det er sommertøj. Dette er et godt tip til dig!
Derfor er der næsten ingen chance for at se nogen bære en yukata om vinteren. På den anden side er kimonoer tykkere og kan kombineres med andet tøj, der er egnet til vintervejr, f.eks. pels halstørklæder.
På samme måde er det mere sandsynligt, at man om sommeren møder folk i yukatas end i kimono.

Den vigtigste regel!
Uansett om du bærer en kimono eller en yukata, er der en meget vigtig regel, som skal overholdes i begge tilfælde: Når du tager dit tøj på, skal du lukke det ved at krydse venstre side over højre side ved brystet!
I japansk kultur er det at folde den højre side over den venstre side forbeholdt afdøde personer og symboliserer derfor døden. Før du går ud, skal du sørge for, at din kimono eller yukata er lukket korrekt!
Må udlændinge bære en kimono eller yukata?
Selvfølgelig kan de det! Om sommeren kan du se mange vesterlændinge i yukata. Du kan også finde mange butikker, hvor du kan leje en kimono eller yukata for en dag.
Bærer japanere stadig Kimono eller Yukata?
I dag bærer mænd og kvinder kimonoer ved bryllupper, ceremonier og eksamen fester. Nogle ældre kvinder og endda nogle mænd bærer stadig kimonoer regelmæssigt. Men i dag bærer kvinder yukata meget oftere end mænd.
Yukata eller Kimono : Hvilken skal du vælge?
Nu ved du alt, hvad der er værd at vide om disse to traditionelle beklædningsgenstande, og du vil nu være i stand til at skelne kimono fra yukata på et øjeblik. Du kan nu rejse til Japan med ro i sindet!
Bliver du inviteret til at deltage i officielle japanske begivenheder som f.eks. en teceremoni eller et bryllup? Har du planer om at deltage i en cosplay-fest om vinteren? Gå ud og køb en japansk kimono!
Hvis du ønsker at bære en behagelig ”kimono” hver dag, eller hvis du planlægger at deltage i sommerfestivaler i Japan, har du brug for en yukata!
Du kan finde disse 2 outfits i vores samling af japanske kimonoer, som du kan komme direkte til ved at klikke på billedet nedenfor.