Den japanske drage er langt fra vores ildspyende vestlige drage, men den er stadig et fascinerende og symbolsk væsen fra det land, hvor solen står op. Den har en vigtig plads i den asiatiske mytologi, hvor mange legender henviser til denne naturkraft.
Den japanske drage, også kendt som ryū (龍) eller tatsu (竜), er et slangeagtigt væsen uden vinger, i modsætning til den vestlige drage. Den er et symbol på styrke og magt og er respekteret og æret i Japan.
Er du klar til at lære mere om dette majestætiske, legendariske dyr?
Den japanske drage i al sin pragt
Først og fremmest er den japanske drage kendt som en af buddhismens vogtere. Den optræder i mange religiøse bygninger for at beskytte guddomme i form af skulpturer eller malerier.
Det er et dyr af kinesisk oprindelse, og de legender, der er forbundet med det, stammer fra Kina, før de spredes til hele Asien.
Vidste du, at dragen har den særlige egenskab, at den har en hellig perle gemt i sin hals, som giver den alle disse kræfter? Den er højt værdsat af mænd og bringer held og lykke og visdom til dem, der holder den.
Portræt af den japanske drage

Dette mytiske dyr har en lang slangekrop dækket af skæl og har ingen vinger. Dens udseende ligner en krydsning mellem flere dyr med en krybdyrkrop, tigerknogler, ørnekløer, et behåret kamelhoved, okseører og hjortehorn. Hans dæmoniske øjne forstærkede hans vilde udseende. I modsætning til sin kinesiske fætter har den japanske drage dog kun tre kløer i stedet for fem.
Før et væsen bliver til en drage, gennemgår det flere udviklingsstadier, der tager tusindvis af år. Først er den en slange, før den muterer til en karpe, og et par århundreder senere får den sit berømte gedeskæg, før den får kloben og en hale. I slutningen af denne lange metamorfose udvikler den horn til at skelne lyde og til sidst en kam, der gør det muligt for den at flyve som voksen.
👉 Oplev legenden om koi-karperne og den Gule Flods fødsel. Denne historie om dragernes oprindelse er et godt eksempel på udholdenhed!
Dette krybdyr er kendt for sit lange liv og lever hovedsageligt i vandmiljøet, hvilket er grunden til, at det ofte er afbildet i vand på japanske kunstværker.
Ifølge den japanske mytologi har dette væsen den højeste magt til at forvandle sig, forlænge sin krop eller endda blive usynlig. Den kan også antage et menneskeligt udseende (som i filmen Chihiro og heksene).
Selv om han kan flyve, er det ikke hans vigtigste evne, da han mere ligner en slange end en fugl. Vi er altså langt fra stereotypen af den europæiske drage, der svæver gennem luften med sine kæmpe vinger og spyr ild.
Oprindelsen af den japanske drage
Den japanske drage har sin oprindelse i legenderne om universets oprindelse. Kort efter skabelsen af himlen og jorden blev syv generationer af kami (japanske guder) født. Drager ville være dukket op sammen med andre væsner for at beskytte dem, som skytsvogtere for de himmelske guder.
I den japanske mytologi siges de at herske over havene og kæmpe for at forsvare guderne.

Dragens rensningsfontæne – Higashi Hongan-ji-templet, Kyoto.
Der findes 5 typer af drager:
- Den himmelske drage, kamelernes vogter
- Den åndelige drage, gud for vind og regn
- Den jordiske drage, der vogter floder og oceaner.
- Den skattebevarende drage, som vogter over ædelstenene.
- Den kejserlige drage, symbol på det kinesiske dynasti
Symbolikken i den japanske drage
Ligesom naturen, der er udtryk for styrke, kraft og uforudsigelighed, kan dette krybdyr være farligt for almindelige mennesker.
Men først og fremmest er dragen et tegn på held og lykke og er generelt velvillig. Desuden bringer den held, rigdom og succes og symboliserer visdom, udholdenhed og udødelighed i japansk folklore.
I Japan beder man dragen om at tiltrække regn for at give næring til jorden.
De japanske legender om dragen
I Kojiki, en gammel bog, der blev udgivet i 712 og indeholder mange legender om Japans oprindelse og Shinto-guderne, kredser flere myter om dragen. De mest berømte af disse er nok legenderne om Yamata no Orochi og Watatsumi.
Legenden om Yamata no Orochi, den ældste

Yamata No Orochi” af Eitaku Sensei / “Kampen mellem Susanoo og Yamata no Orochi” af Chikanobu Toyohara
Yamata no Orochi, også kendt som Orochi, var et ondt væsen med otte haler og otte hoveder, der vandrede omkring Hi-floden i byen Izumo. Hvert hoved repræsenterede naturelementer som vand, jord, vind, ild, lyn, lys, mørke og gift. Dens røde øjne mindede om blodets farve. Hans krop var så lang, at den strakte sig over otte bakker og otte bjerge. Men imponerende!
På hans ryg kunne man se cypresser og mos, og på hans mave var der floder af blod. Legenden fortæller, at dragen hvert år fortærede en ung pige. Alle indbyggerne i Koshi-provinsen blev skræmt af dette uhyre af grusom vildskab.
“En dag, da kongen af Izumo var ved at ofre sin ottende og sidste datter for at tilfredsstille udyret, foreslog stormguden Susanoo en pagt: at bekæmpe dragen i bytte for pigens hånd.
For at besejre dragen måtte Susanoo snildt frigive 8 tønder sake for at narre sin fjende. Yamata no Orochi drak uimodståeligt hver en dråbe af den guddommelige drik, før han faldt i søvn.
Det var på det tidspunkt, at Susanoo kastede sig over monsteret for at dræbe det ved at hugge dets otte hoveder af et efter et. Da han skar sin rival op, fandt han indeni et helligt sværd kaldet Kusanagi no Tsurugi, som han senere ofrede til sin søster Amaterasu, solens gudinde.”
Man kan forestille sig, at denne historie faktisk afspejler de menneskeofre, der tidligere blev ofret for at dæmpe de modstridende stammers vrede, og at det sværd, der således blev fundet i dragens krop, repræsenterede den længe ventede erhvervelse af et frygteligt effektivt våben til at overvinde en vanskelig kamp.
Hvis du vil vide mere, kan du læse vores artikel om legenden om Susanoo mod dragen Yamata no Orochi! Du vil lære mere om denne utrolige stormgud og det mystiske Kusanagi-sværd…
Historien om Watatsumi, dragekonge og havets gud

Watatsumi, også kendt som Ryujin, er dragekongen og havets og oceanernes store gud. Denne drage er genkendelig på sin kolossale størrelse og sit lange overskæg. Han er tidevandets herre og hersker over alle vandlevende arter. Kongen er gavmild og byder de skibbrudne velkommen til sit storslåede undervandspalads.
“En dag mødte en af hans smukke døtre ved navn Otohime Hoori, en mand, der strejfede rundt på havet på jagt efter en krog. De to forelskede sig i hinanden og besluttede at bo sammen i Watatsumi’s palads.
Efter flere år ønskede Hoori, der led af kedsomhed, at vende tilbage og bo på land, men han var bange for sin brors reaktion, når han hørte, at han ikke havde fundet sin krog. Kongen var venlig og besluttede at tilkalde sine tjenere i kongeriget for at spørge dem, om de havde set den genstand, han ledte efter. Heldigvis havde en fisk lige slugt den.
Hoori var derefter i stand til at vende tilbage til sit elskede land med sin kone, drage-gudinden.”
Ifølge legenden blev deres barnebarn Japans første kejser. Det er derfor, at kejsere siges at være efterkommere af kami’erne.
Myten om Ryujin og vandmanden, en sjov historie

Der findes en anden legende om havguden Ryujin.
“Da hans datter led af en uhelbredelig sygdom, bad Ryujin mandlen om at give ham en abelever. På det tidspunkt havde bløddyret stadig knogler og knogler.
Det gjorde vandmanden og ledte efter pattedyret. Da han fandt aben, fortalte den ham, at hans lever var blevet stjålet. Manen vendte tilbage til sin konge med tomme hænder.
Ryujin indså hurtigt, at aben havde hånet dem, og i vrede knuste han manen med al sin vægt.”
Siden da har manen lignet det bløddyr, vi kender i dag, flad i formen og uden ben.
Dragens betydning i den japanske kultur
Hvert forår hylder japanerne drager i Tokyo under Kinryu no mai, en ceremoni, der afholdes i Senso-ji i Asakusa, hovedstadens ældste buddhistiske tempel.
En gylden drage bliver ført rundt i den religiøse bygning, båret af otte dansere. Dens krop er 18 meter lang og har ikke mindre end 8888 skæl. Det er mange 8’ere! Det er ikke overraskende, da det er en fetish-handling for buddhister. Den gyldne drage vender også tilbage til Tokyo den 18. oktober i forbindelse med krysantemumfestivalen.

Kinryu no mai Gylden dragedans, Senso-ji-templet i Tokyo
Hvis du besøger det smukke Japan, skal du holde øje med drager i shinto-bygninger i nærheden af floder.
Itsukushhima-helligdommen på den hellige ø Miyajima, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, er et bemærkelsesværdigt sted i Japan, hvor drager bliver påkaldt. Hvis du besøger et zenbuddhistisk tempel, vil du helt sikkert se dem på loftet.
Betydningen af den japanske dragetatovering
Dragen er et meget almindeligt tatoveringstema i hele verden på grund af dens stærke symbolik, mytiske natur, astrologiske konnotationer og majestætiske udseende.
Vi er alle enige om, at en dragetatovering kræver respekt. Dette mytiske væsen er klogt og velvilligt, men uforudsigeligt og farligt, hvis du provokerer det. Har du den samme karakter? Denne tatovering er måske noget for dig.

Den japanske drage ryū har ikke længere nogen hemmeligheder for dig
Alle disse begivenheder, legender, værker og bygninger til ære for japanske drager viser, hvor dybt dette usædvanlige væsen har været forankret i japansk kultur i århundreder.
Fra nu af kan du imponere dine venner ved at fortælle dem om legenden om Yamata no Orochi.
Er du fascineret af japanske drager og deres symbolik? Lad det blive kendt ved at dekorere dit hjem med denne japanske maleri drage Ryu!