Japanska Blog

Japanske Dyr, deres Betydning i den Japanske Kultur

Japanske Dyr, deres Betydning i den Japanske Kultur

For længe siden var omkring 65 % af Japans land ubeboet af mennesker. Der var naturligvis mange såkaldte japanske dyr. I et land som Japan er der et stort antal arter, der udgør landets dyreliv, hvilket er ret usædvanligt.

Nogle af disse dyr har spillet en vigtig rolle i utrolige historier og legender i mange århundreder. De optræder derfor som ægte berømtheder i japansk folklore. Som legender er disse japanske dyr derfor vigtige symboler i det land, hvor solen står op, og de er derfor vigtige symboler.

Desuden er der ingen tvivl om, at disse væsner, hvad enten de er legendariske, symbolske eller endog hellige, har en privilegeret plads i den japanske mytologi. Så mellem Carpe Koi, Phoenix, Crane, Tanuki, Dragon og andre… Vi inviterer dig til at opdage de japanske dyr og deres symbolske forskelle i dette indlæg.

Legendariske japanske dyr

I Japan er der mange legendariske væsner, som findes i traditionen og i stort set alle børnehistorier. Kunstnere har derfor i århundreder ladet sig inspirere af disse legendariske dyr. Her er de mest berømte af dem.

Den beskyttende løvehund: Komainu

Komainu

Komainu er inspireret af den egyptiske sfinx og senere af løverne i Kina og Indien og er et dyr, der ligger midt imellem en hund og en løve. De kan derfor identificeres ved indgangen til shinto-helligdomme og buddhistiske templer.

Derfor har statuer af disse dyr til opgave at afværge alle onde ånder og beskytte guder. Desuden symboliserer løvehunde-typerne magt og styrke takket være deres meget muskuløse kroppe, store manke og skarpe kløer.

Blandt japanske dyr anses de for at være vogtere af hellige steder. De findes også foran adelsbyer og foran administrative bygninger.

Dragen: det mægtige legendariske bæst

Japansk drage

I mange århundreder har dragen været et fascinerende væsen. Dette majestætiske slangevæsen, kamelernes vogter, har opbygget sit ry på grund af sin uforudsigelighed og styrke.

Dragen fejres i forbindelse med Kinryu no mai-festivalen. Dette dyr er mest almindeligt forekommende i tatoveringer og i japansk kultur.

Desuden anses den for at være kongen af metamorfose, da den henviser til visdom og udødelighed. Af alle legenderne om drager er den ældste legende om Yamata no Orochi.

Føniks: fuglen, der genopstår fra asken

Phønix

Føniksen er meget nærværende under Kanda Matsur-festivalen. Det er en fantastisk fugl, som japanerne stadig kalder Houou. Den japanske føniks ligner en påfugl med en hale og lange farvede fjer.

Dette legendariske ilddyr er symbolet på genfødsel, livets cyklus, triumf og udødelighed. Denne fugl er faktisk langt mere udbredt i japansk kunst, hvor den ofte er afbildet sammen med sin påfugl, som i sig selv er en meget ægte fugl.

Når Føniks forbindes med dragen, er det for at repræsentere det kejserlige par, med andre ord selve magten.

Den hellige japanske krage: Yatagarasu

Yatagarasu

Den japanske krage har tre ben: det ene ben repræsenterer jorden, det andet ben er himlen, og det tredje ben repræsenterer mennesker. Blandt japanske dyr henviser Yatagarasu til solen.

I dag er det en fugl, der nyder stor respekt. Men på den anden side anses den for at være et meget skadeligt dyr. I den japanske mytologi kommer denne fugl fra guderne for at hjælpe mennesker.

Ifølge legenden ledsagede den også kejseren for at vejlede ham, indtil han ankom til Yamato. Desuden bruges den japanske krage som emblem i fodbold.

Den hvide slange: budbringer for gudinden Benzaite

Benzaite hvid slange

Den hvide slange er også et heldigt dyr i japanske legender. Dette dyr er udsending af gudinden Benzaiten, som i Japan bliver æret på en meget speciel måde. I den japanske kultur er det et godt varsel at møde en hvid slange, som er gudindens budbringer.

Det er faktisk et krybdyr, der bringer meget rigdom til alle, der krydser dets vej. Ligesom frøen findes den hvide slange ofte i japanske tegnebøger. Det er for at få penge ind eller for at tiltrække held og lykke. Det er således et af de japanske dyr, der symboliserer rigdom.

Den japanske enhjørning: Kirin

Japansk enhjørning kirin

Kirin er et fantastisk dyr med sine horn, sin hestelignende krop og sine hove. Den ligner meget de enhjørninger, der er kendt i den vestlige verden. På den anden side er det den japanske version af gilin, som er langt mere almindelig i Kina.

Kirin er således et chimært dyr, som også har mange skæl, et dragehoved og en oksehale. Desuden har den evnen til at ånde ild. Det er et velvilligt væsen, der kommer til jorden for at annoncere en elsket persons død eller fødslen af en ny person.

Ifølge den asiatiske kultur er den japanske enhjørning indbegrebet af harmoni. Dyret findes også på Kirin-ølmærket i Japan.

Japans symbolske dyr

På grund af japanske legender er en række dyr bedre kendt end andre, hvilket med tiden har gjort dem til symboler. Hvad er disse dyr?

Den modige fisk: Koi-karper

Japanske koi-karper

I Japan har man i århundreder opdrættet Koi-karper med stor passion. Med sine æstetiske farver er denne pyntefisk værdsat for sin symbolik. Derfor har japanske legender beskrevet denne karpe som et symbol på udholdenhed, mod og tapperhed.

Desuden optræder denne fisk ofte i kunst- og tatoveringsverdenen. Men under fejringen af Kodomo no hi, børnefestivalen, vises den som en vimpel for at statuere et eksempel.

Japans elskede kattedyr: katten

Japansk kat

Katten er et af de japanske dyr, der har et godt liv i Japan. Det er virkelig en elegant og mystisk kattedyr, der nyder stor respekt i Japan. Så meget, at det tidligere var forbudt at tæmme den.

Denne kat er stjernen i japansk folklore, den betragtes som det dyr, der bringer held i den japanske tradition som Maneki Neko. Det er denne figur, der gør en hilsen ved indgangen til indkøbscentre. Det er en lille kat, der er inspireret af den japanske bobtail.

En slags kattedyr med en lille hale, der krøller sig om sig selv. Desuden har denne elskede kattedyr en vigtig plads i kunstverdenen, hvor berømte malere har gjort den til deres yndlingsmotiv.

Fredens fugl: den japanske trane

Japansk kran

Tranen er Japans hellige dyr, der står for troskab og lang levetid. Den er ofte afbildet på papir og stof og symboliserer held og lykke. Det er også på 1000-yen-sedler. Blandt de japanske dyr er tranen en smuk fugl med en helt hvid krop og sorte lemmer, med et par røde fjer på hovedet.

Det mest imponerende ved dette dyr er, at det lever sammen med sin mage, indtil døden skiller dem ad. Det gør fuglen til et symbol på kærlighed og loyalitet. Men den japanske trane er en art, der bliver mere og mere sjælden. Legenden siger, at man skal kunne folde 1.000 papirtraner for at få sit ønske opfyldt og leve længere.

Sjælens spejlbillede i Japan: sommerfuglen

Japansk sommerfugl

Sommerfuglen er meget speciel i den japanske kultur, fordi den er et billede på sjælene af dem, der er gået bort. En japansk myte fortæller os, at den afdødes ånd bliver til en sommerfugl og flyver til det evige liv. Desuden symboliserer disse majestætiske sommerfugle også den blomstrende femininitet hos unge kvinder.

Symbolet på lykke: frøen

Japansk frø

I Japan kaldes padder og frøer for “Kaeru”, som betyder “tilbagevendende” på japansk. Man mener, at disse padder bringer held til alle, der rejser.

Det er derfor, at nogle eventyrere tager frøuldyr med sig som beskyttelse under hele eventyret og for at vende sikkert tilbage.

Nogle mennesker foretrækker også at putte en frø i deres tegnebog, så pengene altid kommer tilbage.

Den beskyttende rovfugl: uglen

Japansk ugle

Blandt japanske dyr er uglen en fugl, der symboliserer held og beskyttelse. Det henviser også til viden, visdom og velvilje. Japanerne bruger den normalt som en talisman.

Der er dog nogle uglearter, der optræder som dæmoner. Et eksempel er kirkeuglen. Men ifølge Brigitte Bardot Foundation er dette “en langt ude idé, som ikke er særlig god!

Det hellige dyr i øgruppen: kaninen

Japansk kanin

Kaninen er en rigtig stjerne i japansk kultur og folklore, ikke kun på grund af dens kawaii og smukke ansigt, men også på grund af dens hellige karakter. Det er en karakter, der er velkendt i japansk mytologi.

Den kan fås i de fleste manga- og souvenirbutikker. Desuden er det et helligt dyr, som tilbedes i Hakuto-jinja Shinto-helligdommen. Helligdommen er dedikeret til legenden om den hvide kanin fra Inaba.

Mange ægtepar besøger den hvide kanin for at få velsignelse og for at få forenet deres ægteskab. Kaninen er et symbol på kærlighed og healing og helbreder også hudsygdomme.

Symbolet for lang levetid og Japan: skildpadden

Japansk skildpadde

I Japan symboliserer skildpadden lang levetid og held og lykke. Japanerne forbinder den også med deres hellige gamle jord. Dyret er meget nærværende i mange legender, herunder i Nihon-Shoki.

Ifølge legenden om Urashima Taro havde en mand reddet en babyskildpadde, og til gengæld inviterede den redede skildpaddes mor ham til sit vandrige.

Blandt de japanske dyr er det således det dyr, der repræsenterer lang levetid.

Den mest ærbødige hund i Japan: Akita Inu

Akita Inu

Akita Inu er en japansk hund, som tidligere har vist sig at være bjørnejæger. Denne hunderace er japanernes stolthed. Desuden er den den mest værdsatte hund på grund af dens loyalitet og mod.

Derfor er der blevet dedikeret en række statuer og arrangementer til den. Denne race har det samme udseende som Spitz, men er større i størrelse og har en tyk pels.

Som historien om Hachiko fortæller, er denne hund et særligt loyalt dyr. En berømt Akita ventede i ti år på sin herre, som døde under Shibuya-krigen.

Visdommens figur: den japanske makak

Japanske makak

Denne primat, der stadig er kendt som sneaben, er et symbol på visdom i den japanske kultur. Blandt japanske dyr er den let genkendelig på sin mørkerøde bagdel og sit ansigt.

Desuden har dyret ingen hale, men en meget tyk pels, hvilket skyldes, at det har tilpasset sig klimaet i regionen for at undgå at fryse. Den japanske abe er ofte repræsenteret ved O-bon-festivalen eller i teatret.

Når du besøger en onsen eller en kilde, er det sandsynligt, at du vil se den. Det er en meget god svømmer.

Dyrene i den japanske mytologi, yokaierne

I mange japanske trosretninger findes der flere væsener med ekstraordinære kræfter. Det er de ånder, der bor på japansk territorium, og som kaldes yokai. Der findes et stort antal af dem i japansk folklore.

Nogle ligner dyr, og andre ligner dæmoner eller endda hverdagsgenstande. De kan være meget fascinerende og ofte endda skræmmende. Her er de mest berømte fra den japanske mytologi.

Rævens ånd : Kitsune

Kitsune

Kitsune er en ræv med mange haler. Den har også overnaturlige kræfter. I shintoistisk tro bruger risgudinden Inari kitsuns som budbringere. Det er et dyr, der kan forvandle sig til en smuk kvinde for at forhekse mænd. Desuden er ræveånden meget intelligent. Den har evnen til at læse tanker og manipulere som den vil.

Den hellige vaskebjørns hund: tanuki

Tanuki

Vaskebjørnen er både en yokai og et rigtigt dyr. Som sådan er det en hundeart, der findes i Japans skove. Den ligner mere en vaskebjørn end en hund. Det skyldes dens spidse ører, lille hoved og ret tykke pels. Desværre jages dette dyr for sin pels.

På den anden side er vaskebjørnehunden meget til stede foran japanske butikker. Det bringer held og lykke og rigdom. De, der ser den for første gang, kan blive meget chokeret over dens fremtrædende testikler.

Men de er et symbol på velstand og held. Japanske legender beskriver ham som en figur med magiske og meget sjove kræfter. Blandt japanske dyr er den derfor et symbol på rigdom.

Kattemonsteret i Japan: Bakeneko

Bakeneko

Her har vi at gøre med et mytologisk dyr, som ikke er et af de mest sympatiske.

Det er derfor, at bakeneko ligner en almindelig kat. Men i virkeligheden er det en dæmon, som vil gøre alt for at overtage hjemmet.

Den har evnen til at genoplive de døde eller forvandle sig til et menneske. Det japanske katteuhyre er derfor et ret skræmmende dyr.

Japanske dyr: hvad du bør vide

Som du måske har bemærket, har japanske dyr en særlig plads og kan endda blive højt æret. I japanske myter symboliserer de generelt gode varsler og bringer held og lykke.

Men der er også nogle, der er meget dæmoniske! Hvis du en dag besøger Japan og støder på en skildpadde, en frø eller en kat, skal du huske på symbolikken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *