Japanska Blog

Japanske Guder: Legender og Mytologier

Japanske Guder: Legender og Mytologier

I shintoismen er Kotoamatsukami (天津神), som betyder “klart himmelske Kami”, den generelle betegnelse for Japans tidlige guder. De japanske guder dukkede op, da universet blev skabt. De blev alle født i Takamagahara, himmeriges rige og gudernes hjem.

I den japanske mytologi var de tre guder, der først dukkede op, Ame-no-Minakanushi (天之御中主神), Takamimusubi (高御産巣日神) og Kamimusubi (神産巣日神). Lidt senere kom der to guder til i gudernes bolig: Umashiashikabihikoji (宇摩志阿斯訶備比古遅神) og Amenotokotachi (天之常立神). Disse fem guder tilhører derfor den første generation af guder.

Den næste generation af guder kaldes “Kamiyonanayo“, og denne generation omfattede Izanagi-no-Mikoto og Izanami-no-Mikoto, som anses for at være far og mor til alle andre guder i japansk mytologi. Denne generation er den mest populære og er naturligvis emnet for denne artikel.

Izanami

I dag præsenterer Kanka Japan 10 japanske guder med utrolige historier, der har haft direkte indflydelse på nogle af dine yndlingsmangaer.

Udtrykket “Kami” på japansk kan oversættes som “Gud“, men også som “ånd“, hvilket forklarer, hvorfor der ikke altid er én guddom pr. element. I shintoismen har alle genstande på jorden en ånd og dermed deres egen Kami.

Liste over japanske guder :

Her er en kort liste over de 14 mest populære japanske Kami fra den japanske mytologi.

 1. Izanami: skabelses- og dødsgudinde, hun var gud Izanagis første kone.
 2. Izanagi : Han er medskaberen af verden og Japan og er gudinden
 3. Izanamis ægtemand.
 4. Amaterasu : solens gudinde
 5. Hachiman : Krigsgud og det japanske folks vogter
 6. Omoikane: Gudinde for visdom, intelligens og refleksion
 7. Tsukuyomi : månens og nattens gud
 8. Susanoo : havets og stormens gud
 9. Inari : gudinde for ris, høst og frugtbarhed
 10. Saruta-hiko : Jordens gud og vogter af Amano-Uki-Hashi
 11. Uzume: gudinde for lykke, daggry og glæde
 12. Ryūjin : havets gud, han har udseende som en drage.
 13. Shinigami : Dødens gud
 14. Raijin : Gud for torden og lyn
 15. Fūjin : Vindens gud, han ligner en dæmon i menneskeskikkelse.

Den japanske ildgud: Kagutsuchi

Shinto-gudinde for solen

Kagutsuchi, også kendt som Hi-no-Kagutsuchi, Homusubi eller Hino kagu tsuchi no kami, er Shintōs ildgud.

I den japanske kultur var ilden meget frygtet af landsbyboerne. På den tid var de fleste bygninger i byerne lavet af træ og halm. Denne frygt for ild gjorde Kagutsuchi til en vigtig og højt respekteret guddom for japanerne. Mange shinto-ritualer og ofringer blev udført til ham for at dæmpe hans vrede.

Kagutsuchi-no-kami blev født af foreningen af Izanami og Izanagi, Japans skabende guder. Desværre var Kagutsuchis varme ved fødslen så stærk, at han dræbte sin mor. Hans far kunne ikke bære denne tragiske begivenhed og halshuggede sin egen søn med sit sværd, den berømte Totsuka-no-tsurugi.

Du vil kende denne klinge, hvis du har læst vores artikel om Yamata no orochi, den frygtindgydende slange fra den japanske mytologi.

izanagi och izanami

Rasende skar han Kagutsuchi i otte stykker, hvilket gav anledning til de otte japanske bjergguder, også kendt som Yama-no-Kami. Disse guder er beskyttere af bjergene og vulkanerne i Japan. De siges også at være en bro mellem jorden og gudernes rige.

Fra hans blod kom også otte andre guder, der alle var sværdets mestre, herunder den berømte tordengud Takemikazuchi-no-kami og hans bror Futsunushi, sværdets kami. Ifølge en alternativ legende fødte Izanami fire andre kami, før hun døde, og hun gav dem den tunge opgave at vogte Kagutsuchi.

Den japanske solgudinde: Amaterasu

Shinto-gudinde for solen

Amaterasu Omikami, som oversat betyder “den store guddom, der oplyser himlen”, er solens gudinde, men frem for alt den vigtigste guddom i Shinto religionen. Amaterasu hersker også over kongeriget Takama no Hara, som er Kamis domæne.

👉 Oplev vores Haori Amaterasu Kimono på lager, et unikt design inspireret af Japans traditionelle stil.

Hun er også kendt som Oho-hir-me-no-muchi eller Amaterasu-oho-hiru-me. Amaterasu er datter af Izanami og Izanagi, som gjorde hende til himlens hersker.

Efter at hendes far Izanagi var undsluppet fra sit besøg i underverdenen, måtte Gud Skaberen udføre et rensningsritual i Woto-floden. Fra hans venstre øje blev hans datter Amaterasu født.

Hun er også storesøster til Susanoo, stormguden, som besejrede den ottehovedede slange. Han og Amaterasu skændtes så ofte, at gudinden forviste ham til jorden.

Japansk gud for storme

En af Amaterasus sønner er Ama-no-Oshiho-Mimi. Han var et af de første børn af gudinden, som fik overdraget jordens rige. Men han afviste sin mors mission, da han så den uorden, der herskede på jorden.

Den japanske vandgud: Suijin

Udtrykket Suijin, som bogstaveligt talt betyder “vandfolk“, kan henvise til de mange himmelske og jordiske manifestationer af den velvillige vandgudinde i Shintō-religionen.

Ifølge legenderne findes der en række mytologiske og magiske væsner, som vi kan se i søer, damme, vandkilder og brønde. De mest populære former for disse vandkami er slanger, drager, ål, fisk og skildpadder.

Men pas på, disse vandvæsner må ikke forveksles med Mizu no Kamisama (水の神様), fiskens beskytter og beskytter af frugtbarhed, moderskab og fødsel. Denne Shintō-gudinde er højt æret i helligdomme i hele Japan. Desuden er der store statuer tilegnet hende i landskabet.

Den japanske vandgud

Denne guddom er særlig populær hos dem, der ønsker en enkel og ukompliceret fødsel.

Mizu no Kamisama er også forbundet med den buddhistiske gudinde Benzaiten, som også er en vandgudinde. Hun forbindes ofte med moderskab og fødsel i sine forestillinger. Hun er også en af Japans syv lykkebringende guder.

Den japanske lyngud: Raijin

Af alle guder er Raijin en af de ældste guder i shintoismen. Han er en direkte efterkommer af Izanagi og Izanami, skaberne af de japanske øer. Tordenguden er bror til Fūjin, men også til gudinden Amaterasu og den berømte Susanoo.

Den japanske lyngud

Han blev født af den forkullede krop af gudinden Izanami, som blev dræbt under Kagutsuchis fødsel. Ifølge flere legender fik Raijin en vigtig mission af sin mor om at bringe Izanagi tilbage til de dødes rige.

Selv om Raijin er respekteret og frygtet af japanerne, betragtes han også som en yokai eller dæmon i den japanske mytologi. På trods af dette er han stadig meget værdsat af landmændene, som ikke tøver med at bede til ham og give ham offergaver i tider med stor tørke. Lynene skulle hjælpe med at gøde rismarkerne.

Raijin er en af kamierne, som også repræsenterer en af Japans øer, og ifølge mytologien bor han i bjergene.

Sammen med sin bror Fujin, vindguden, udfordrer de konstant hinanden i en duel for at afgøre, hvem der er den sande mester i himlen.

Den japanske vindgud: Fūjin

Den japanske vindgud

Japansk vindgud af Jonathan Hammers – Artstation

Fūjin (風神) eller Futen er den japanske gud for vinden og er ligesom sin bror en af de ældste shinto-guder.

Han ligner en frygtindgydende dæmon med en humanoid form og grøn hud. Ifølge legenderne er han altid ledsaget af en stor taske med vindstød af vindstød. I japansk kunst er denne guddom ofte afbildet sammen med sin bror Raijin, der er gud for lyn, torden og storme.

Det siges også, at Fūjin er oprindelsen til et berømt japansk ord: “Kamikaze“. I slutningen af det 13. århundrede siges guden at have afvist mongolske skibe ved at skabe mange storme på havet, hvilket forhindrede fjenderne i at nærme sig den japanske kyst.

kamikaze kasket

Denne hellige vind og guddommelige indgriben fik tilnavnet “Kamikaze”. Selv om denne guddom er magtfuld, er den meget værdsat af det japanske folk. Selvfølgelig så længe sidstnævnte ikke sender tyfoner mod det japanske øhav.

Guden for den japanske jord: Saruta-hiko

Japansk gud for jorden

Saruta-Hiko Okami anses for at være den magtfulde vogter af Ame No Ukihashi, den berømte himmelbro i japansk mytologi, der forbinder jorden med gudernes rige. I Kojiki, den berømte samling af historier og legender, er han også lederen af alle de jordiske guder.

Han er også den første guddom, der forhindrer Amaterasus barnebarn Ninigi-no-Mikoto i at sætte sin fod på jorden, da han stiger ned fra Takamagahara.

Ifølge mytologien var han en karismatisk og meget imponerende mand, som kunne genkendes på sin fremtrædende næse, bar et langt skæg og var bevæbnet med et frygtindgydende sværd prydet med ædelsten. Saruta-hiko er en af de seks guder på jorden, men også den eneste jordiske guddom, der har fået titlen “Okami”, bogstaveligt talt “stor kami”.

Ame No Ukihashi

Han bliver naturligvis tilbedt i hele Japan, men især ved Tsubaki Jinja i Mie præfektur og Saruhiko Jinja i Ise. Sarutahiko Ôkami repræsenterer styrke, hvilket til dels forklarer hans titel som leder af kampsporten.

Den japanske gud for døden: Shinigami

Ordet “Shinigami” er sammensat af to andre japanske ord: “Shi” og “Kami”. Disse ord betyder bogstaveligt talt “død” og “gud”.

I den japanske mytologi siges verden at være fuld af Kami. Alt i verden har en ånd, en gud, der styrer det. Så der er himlens Kami, som Amaterasu, Raijin eller Fūjin er en del af.

Flodernes Kami som Suijin og Mizu no Kamisama og selvfølgelig dødens Kami med kælenavnet “Shinigami“.

Japansk dødsgud

Shinigami’s job er at opfordre dødelige til at dø. Der er derfor ikke kun én dødsgud i Japan, i modsætning til den berømte høstgud i Vesten. Den første gud, der anses for at være en sådan gud, er Izanami, fordi hun var den første, der indførte døden i den dødelige verden.

Den japanske havets gud: Ryūjin

Ryujin er den dragelignende havgud i japansk mytologi. Han er ansvarlig for tidevandet og repræsenterer både farerne og fordelene ved havet. Da han var en øbo, blev han logisk nok tilbedt af alle japanere.

Denne guddom er en af de otte dragekonger i den indiske og kinesiske mytologi. Han er havets herre og også slangerne, som af de gamle japanere blev betragtet som en slags drager.

Japansk havgud

Slangerne blev også anset for at være Ryujins budbringere, som ifølge myterne gjorde det muligt for kongen at have direkte kontakt med omverdenen fra sit palads under havet eller i en sø i en udslukt vulkan.

Guden har helligdomme over hele Japan, især i landområder, hvor fiskeri og regn til landbruget er vigtigt for lokalbefolkningen. I kunsten er Ryujin normalt afbildet som en havdrage eller en kæmpe slange. Han kan bære en magisk juvel, der repræsenterer Japans magt og monarki, og med hvilken guden kan kontrollere tidevandet.

Den japanske krigsgud: Hachiman

Minamoto-klanen

Hachiman blev ikke kun betragtet som en krigsgud, men også som beskytter af det japanske folk. Han var indbegrebet af “fred gennem styrke”. Hvide duer er symbolet på denne krigsgud og ses ofte som hans budbringere i shinto-myter.

I den japanske mytologi var Hachiman også kendt som den berømte kejser Ojin. Legenden fortæller, at krigsguden var Minamoto-klanens protektor, og at han blev holdt i høj agtelse.

Ifølge nogle historier var Hachiman faktisk far til Minamoto-klanens første samurai, Yoshi-Iye, og tilbød ham guddommelig hjælp under hans militære kampagner mod Ainu-stammerne.

En af de mest populære historier i Japan handler om Minamoto no Yoshitsune, der beder Hachiman om at give vand til sine udtørrede tropper. Hachiman reagerede positivt på sin søns bøn. Han beordrede ham til at skyde en pil ind i en sten, som fik en kilde til at løbe.

Den japanske risgud: Inari

Japansk risgud

I den japanske mytologi er Inari beskytteren af risdyrkning. Han siges at fremme velstand og er især æret af købmænd og handlende.

I Shintō er den legendariske Inari søn af den stormfulde stormgud Susanoo. I nogle Shintō-helligdomme er risguden også forbundet med madens gudinde, Ukemochi no Kami. Der er variationer i skildringen af Inari afhængigt af myterne.

Han er enten afbildet som en skægget mand, der rider på en hvid ræv, eller som en elegant, langhåret kvinde, der bærer rishøst.

Ræven, som symboliserer både godhed og ondskab, identificeres nogle gange som en budbringer fra Inari. Det er ikke ualmindeligt at finde et stort antal rævestatuer i og uden for helligdomme, der er dedikeret til risguden.

Shinigami-maleri

Dette er afslutningen på vores artikel om de japanske guders mytologi. Ud over at have påvirket den japanske kultur og livsstil har disse guder også været med i mange af dine yndlingsmangaer.

Hvis du er lige så glad for mytologi som vi er for mytologi, kan du få en ekstraordinær rabat på hele butikken med kampagnekoden “KAMI10“. Vi håber, at denne rabat vil give dig mulighed for at ændre den japanske indretning af et af dine værelser.

Endelig, hvis du kunne lide denne artikel, så tøv ikke med at DELE den på dine sociale netværk, men også med at TILMELD DIG vores nyhedsbrev for at modtage information om alle vores kommende artikler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *